Przegrzebki z brokułami i czosnkiem

Przegrzebki z brokułami i czosnkiem

Przegrzebki z brokułami i czosnkiem są smaczną potrawą, która może być podana jako danie główne lub przystawka. Zaimponuj gościom przyrządzając to danie.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

krem z brokułów

Garlic oil

Winegret

Sposób

  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.

  • Naciąć przegrzebki na głębokość 1-2 mm.

  • Usmażyć je na maśle przez ok. 30 sekund z każdej strony.

  • Posypać solą i pieprzem.

Krem z brokułów

  • Oddzielić kilka różyczek brokułu i odłożyć.

  • Oczyścić resztę brokułu, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.

  • Zmiksować ugotowane brokuły z masłem na purée.

  • Dodać créme fraîche, doprawić solą i pieprzem Cayenne.

  • Lekko podsmażyć na maśle odłożone różyczki brokułów, doprawić solą i pieprzem.

Krem czosnkowy

  • Gotować czosnek w wodzie przez ok. 2 minuty.

  • Odlać wodę i zmiksować czosnek z masłem na gładkie purée.

  • Doprawić solą i odrobiną pieprzu Cayenne.

Vinegrette

  • Pokroić bekon w kostkę i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni

  • Posiekać szczypior i zmieszać go z oliwą.

  • Vinegrette doprawić octem sherry, cukrem i solą i zmieszać z kostkami bekonu.

Przegrzebki podawać z  różyczkami brokułów, kremem z brokułów, kremem czosnkowym i sosem vinegrette.