Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Skrei

Skrei to wysokogatunkowy sezonowy dorsz z Norwegii, który występuje wyłącznie w północnej części wód norweskich. Każdej zimy, zazwyczaj w okolicach stycznia, skrei przepływa około 1000 kilometrów do wybrzeży północnej Norwegii, aby odbyć tarło. Świeży skrei pojawia się w sprzedaży wyłącznie w miesiącach zimowych, kiedy lokalni rybacy wyruszają na zrównoważone połowy.

Informacje żywieniowe

Skrei może być źródłem najzdrowszego i najchudszego białka na świecie. Zawiera sporo białka, witamin A, D i B12, a także selenu, przeciwutleniaczy oraz kwasów omega-3. Jedna porcja obiadowa dorsza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Zasięg połowu

Dorsza skrei poławia się od wód opływających Finnmark po tarliska w okolicach wysp Vesterålen i Lofotów.

Sezon

Sezon na świeże dorsze skrei trwa od stycznia do kwietnia.

W norweskich wodach występują różne rodzaje dorsza. Oprócz skrei, w norweskich wodach można znaleźć mnóstwo dorszy przybrzeżnych, które są mniej ruchliwe, a przez to mniejsze. Skrei jest jednak najchudszym, najlepiej umięśnionym, a być może również najsmaczniejszym dorszem na świecie.
 
Historia skrei — wspaniałej zimowej ryby — rozpoczęła się na początku X wieku. Ten dorsz arktyczno-norweski może się zatem poszczycić dumną, wielowiekową tradycją w służbie naszemu krajowi i jest jednym z najważniejszych gatunków ryb w Norwegii. Skrei to także surowiec do produkcji sztokfisza i klipfisza.
Do połowów skrei wykorzystywano dawniej łodzie wiosłowe należące do miejscowych rybaków. Prymitywne łodzie, sieci i liny stopniowo ustępowały miejsca kutrom silnikowym wyposażonym w nowoczesny sprzęt. W rezultacie branża bardzo się unowocześniła, a dzisiejsze metody połowów skrei są bardziej wydajne. Co więcej, obowiązujące wytyczne gwarantują wysoką jakość i delikatne traktowanie ryb na pokładzie kutrów, w miejscach wyładunku oraz podczas przewozu do punktów sprzedaży.
 
Skrei to ryba o wyjątkowej historii, która występuje wyłącznie w Norwegii. Jej jędrne, śnieżnobiałe mięso rozpada się pod widelcem i wybornie smakuje. Dzięki tym zaletom skrei od stuleci jest rozchwytywanym rarytasem w Norwegii i za granicą.