Skrei
Skrei to wysokogatunkowy sezonowy dorsz z Norwegii, który występuje wyłącznie w północnej części wód norweskich. Każdej zimy, zazwyczaj w okolicach stycznia, skrei przepływa około 1000 kilometrów do wybrzeży północnej Norwegii, aby odbyć tarło. Świeży skrei pojawia się w sprzedaży wyłącznie w miesiącach zimowych, kiedy lokalni rybacy wyruszają na zrównoważone połowy.
Skrei może być źródłem najzdrowszego i najchudszego białka na świecie. Zawiera sporo białka, witamin A, D i B12, a także selenu, przeciwutleniaczy oraz kwasów omega-3. Jedna porcja obiadowa dorsza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Dorsza skrei poławia się od wód opływających Finnmark po tarliska w okolicach wysp Vesterålen i Lofotów.
Sezon na świeże dorsze skrei trwa od stycznia do kwietnia.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Skrei, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.