Przejdź do treści głównej
Przepisy

Domowe paluszki rybne z dorsza

Paluszki rybne można łatwo przyrządzić samemu. Wyjątkowo dobrze smakują z purée ziemniaczanym i surówką.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Kroimy dorsza na paski o szerokości ok. 2 cm.

  • Mieszamy mąkę pszenną, sól i pieprz w szerokiej misce.

  • W innej misce ubijamy jajko z mlekiem.

  • Do trzeciej miski sypiemy bułkę tartą.

  • Zanurzamy rybne paski w mące przyprawionej z solą i pieprzem.

  • Potem zanurzamy je w jajku z mlekiem, a na koniec obtaczamy w bułce tartej.

  • Smażymy rybne paski w panierce na rozgrzanej patelni w margarynie w płynie, na złotobrązowo, ok. 4 min. z każdej strony.

  • Układamy usmażone paluszki rybne na papierowym ręczniku, który pochłania tłuszcz.

Purée ziemniaczane

  • Myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w nieosolonej wodzie.

  • Odlewamy wodę z gotowania i zostawiamy ziemniaki do odparowania.

  • Ubijamy je tłuczkiem lub widelcem, dodając mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Wlewamy margarynę w płynie, mieszamy i podgrzewamy purée.

  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Surówka

  • Myjemy i obieramy marchewkę i ścieramy na tarce.

  • Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem.

  • Zalewamy marchewkę dressingiem i dokładnie mieszamy.

  • Myjemy i drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim surówkę.

Podajemy świeżo usmażone paluszki rybne z purée ziemniaczanym i surówką.

Wskazówka: Możemy użyć do paluszków filetów innej ryby niż dorsz.