Składniki
Przygotowanie
Kroimy dorsza na paski o szerokości ok. 2 cm.
Mieszamy mąkę pszenną, sól i pieprz w szerokiej misce.
W innej misce ubijamy jajko z mlekiem.
Do trzeciej miski sypiemy bułkę tartą.
Zanurzamy rybne paski w mące przyprawionej z solą i pieprzem.
Potem zanurzamy je w jajku z mlekiem, a na koniec obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy rybne paski w panierce na rozgrzanej patelni w margarynie w płynie, na złotobrązowo, ok. 4 min. z każdej strony.
Układamy usmażone paluszki rybne na papierowym ręczniku, który pochłania tłuszcz.
Purée ziemniaczane
Myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w nieosolonej wodzie.
Odlewamy wodę z gotowania i zostawiamy ziemniaki do odparowania.
Ubijamy je tłuczkiem lub widelcem, dodając mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wlewamy margarynę w płynie, mieszamy i podgrzewamy purée.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Surówka
Myjemy i obieramy marchewkę i ścieramy na tarce.
Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem.
Zalewamy marchewkę dressingiem i dokładnie mieszamy.
Myjemy i drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim surówkę.
Podajemy świeżo usmażone paluszki rybne z purée ziemniaczanym i surówką.
Wskazówka: Możemy użyć do paluszków filetów innej ryby niż dorsz.