Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Podziel dorsza na potrzebną Ci liczbę porcji.
Pokrój marchewkę, selera i pora w kostkę.
Zagotuj wodę, wrzuć marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Dodaj selera i pora, gotuj przez kolejną minutę.
Odlej wodę. Warzywa ułóż w nasmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym.
Połóż kawałki dorsza na warzywach, całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozpuść margarynę na patelni. Dodaj mąkę, cały czas mieszając zawartość patelni.
Nie przerywając mieszania, dodawaj powoli mieszankę wody i śmietany. Przed każdorazowym dolaniem płynu doprowadź całość do wrzenia.
Wkrusz do sosu kostkę rosołową.
Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Dopraw do smaku solą.
Zalej rybę sosem, posyp startym serem.
Piecz przez około 15 minut.
Podawaj dorsza z dodatkiem ryżu.