Przejdź do treści głównej
Przepisy

Dorsz pieczony z szałwią i wędzoną szynką

Szałwia i wędzona szynka wydobędą z dorsza bogaty smak. W tym przepisie proponujemy podać dorsza w ziołach z kuskusem własnej roboty z dodatkiem warzyw.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  • Dorsza pokroić na porcje, posolić.

  • Na każdym kawałku dorsza położyć liść szałwii i zawinąć w plaster szynki.

  • Położyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut, aż ryba będzie zupełnie miękka.

Kuskus

  • Zagotować wodę, dodać kuskus, zostawić pod przykryciem na około 5 minut.

  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Marchew i brukiew pokroić w kostkę.

  • Drobno posiekać natkę pietruszki i bazylię, dodać do kuskusu razem z warzywami, octem jabłkowym i olejem rzepakowym. 

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sojowy sos beurre blanc

  • Szalotkę drobno posiekać, włożyć do rondelka.

  • Dodać masło i podgrzewać, aż uzyska barwę brązową.

  • Wmieszać sos sojowy.

Dorsza podawać z kuskusem i sojowym sosem beurre blanc.