Składniki
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę.
Dodaj plasterki szalotki oraz wino lub jedną łyżkę stołową białego octu.
Przypraw solą i pieprzem.
Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne.
Ułóż w nim dorsza. Przypraw solą i pieprzem.
Wlej do naczynia zawartość garnka.
Dodaj na wierzch zawartość jednego opakowania groszku cukrowego w strąkach (mangetout).
Przykryj natłuszczonym papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 125°C piekarnika na około 10 minut.
W międzyczasie wbij cztery jajka do nierdzewnego, stalowego garnka o grubym denku.
Dodaj 100 ml śmietanki, 100 ml mleka i zamieszaj.
Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec gotowania, dodaj kolejne 100 ml śmietanki i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj łyżeczkę masła i garść drobno posiekanej natki pietruszki.
Przypraw solą i pieprzem.
Przełóż dorsza na talerze z ziemniakami i udekoruj je groszkiem cukrowym.
Podawaj z sosem.