Przejdź do treści głównej
Przepisy

Dorsz z piekarnika podany z sałatką Cezar

Pieczony dorsz ze świeżą sałatą to doskonałe połączenie. Danie na łatwy i zdrowy obiad, który możemy przygotować zarówno w piekarniku, jak i w kuchence mikrofalowej.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Nastawiamy piekarnik na 170°C lub używamy kuchenki mikrofalowej.

  • Smarujemy dorsza odrobiną oliwy i obtaczamy go w bułce tartej, startej mozzarelli i soli.

  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku lub ok. 6 minut w kuchence mikrofalowej nastawionej na 600W.

Dressing Cezar

  • Wyciskamy cytrynę i czosnek.

  • Mieszamy składniki dressingu w misce lub miksujemy wszystko malakserem.

Sałatka Cesar

  • Kroimy pieczywo w kostkę i rwiemy liście sałaty.

  • Smarujemy kawałki pieczywa oliwą i smażymy na patelni aż staną się chrupiące i jasnobrązowe.

  • Wrzucamy sałatę do miski i skrapiamy dressingiem, startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.

  • Dodajemy, kawałki pieczywa i resztę sałaty.

Pieczonego dorsza podajemy z ryżem i sałatką Cezar.