Składniki
Przygotowanie
Najlepsze wyniki uzyskasz używając termometru cyfrowego. Właściwa wewnętrzna temperatura dla tej ryby to 52°C.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Oskrob rybę Skrei i pokrój na odpowiedniej wielkości porcje.
Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na bok i przygotuj sos.
Sos z czerwonego wina:
Drobno posiekaj szalotki. Dodaj je do garnka z czerwonym winem i gotuj bez przykrywki, aż pozostanie jedynie łyżka stołowa płynu. Masło pokrój w kostkę i dodawaj po jednej do garnka. Podczas dodawania masła nie dopuść do wrzenia – w przeciwnym wypadku sos może się zważyć. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj sos w cieple (nie dopuść do ostygnięcia).
Usmaż dorsza norweskiego Skrei w rondlu na oleju i maśle, skórą do dołu. Umieść skórą do góry na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz na środkowym poziomie pieca przez około 6 minut, aż ryba nie będzie surowa nawet w środku. Oczyść grzyby i podsmaż na maśle. Obierz i pokrój ziemniaki i usmaż je bez gotowania. Dopraw pieprzem i solą.
Podawaj rybę z sosem, smażonymi grzybami i ziemniakami.