Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 °C.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rybę pokroić w kostkę o wielkości 2 cm.
Dymkę pokroić w cienkie paseczki.
W rondlu podgrzać margarynę; dodać mąkę, mieszając.
Dodać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje; podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu.
Sos należy nieco ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek; żółtka dodać do sosu.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Do sosu dodać rybę, makaron i dymkę, delikatnie wymieszać.
Przełożyć wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wygładzić z wierzchu, posypać bułką tartą.
Piec około 40 minut.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i tartą marchewką.