Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zapiekanka rybna z makaronem

Zapiekanka rybna z makaronem to danie dla całej rodziny. Można podać ją z gotowanymi ziemniakami i tartą marchewką albo w inny, ulubiony sposób.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

500gfilet z dorsza, bez skóry i ości
100mlmakaron
1sztcebulki dymki
3łyżki stołowemargaryny w płynie
4łyżki stołowemąki pszennej
400mlmleko
3sztjajka
1łyżeczkasól
0.25łyżeczkagałki muszkatołowej
100mlpodsmażane kawałki chleba

Surówka z marchwi

2sztmarchew
0.25sztbrokuł
3łyżki stołowesok ze świeżej cytryny
2łyżki stołowewody
1łyżka stołowaoliwy z oliwek
0.5łyżeczkacukru

Podawać z

ziemniak

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 160 °C.

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Rybę pokroić w kostkę o wielkości 2 cm.

  • Dymkę pokroić w cienkie paseczki.

  • W rondlu podgrzać margarynę; dodać mąkę, mieszając.

  • Dodać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje; podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu.

  • Sos należy nieco ostudzić.

  • Oddzielić białka od żółtek; żółtka dodać do sosu.

  • Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

  • Do sosu dodać rybę, makaron i dymkę, delikatnie wymieszać.

  • Przełożyć wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  • Wygładzić z wierzchu, posypać bułką tartą.

  • Piec około 40 minut.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i tartą marchewką.