Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zupa rybna z owocami morza

Zupa rybna z owocami morza z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem ma niezwykłe walory smakowe. Podawaj ją gorącą gościom, to danie zwycięzców.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
  • Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
  • Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
  • Wyjąć zawartość ze skorup małży i oczyścić krewetki.
  • Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
  • Usmażyć  jarzyny na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
  • Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut
  • Pokroić cebulę, marchewkę i seler na kawałki, a szczypiorek na plasterki
  • Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
  • Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. minutę, w zależności od wielkości kawałków  warzyw.
  • Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
  • Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z chlebem razowym.

Wskazówka: jeśli nie masz skoncentrowanego wywaru z ryby możesz użyć bulionu rybnego.