Składniki
Przygotowanie
- Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
- Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
- Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
- Wyjąć zawartość ze skorup małży i oczyścić krewetki.
- Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
- Usmażyć jarzyny na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
- Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut
- Pokroić cebulę, marchewkę i seler na kawałki, a szczypiorek na plasterki
- Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
- Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. minutę, w zależności od wielkości kawałków warzyw.
- Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
- Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z chlebem razowym.
Wskazówka: jeśli nie masz skoncentrowanego wywaru z ryby możesz użyć bulionu rybnego.