Przejdź do treści głównej
Przepisy

Pieczony halibut z sosem maślano-jabłkowym

Pieczony halibut jest fantastycznym daniem, którym można poczęstować gości. Ten przepis pozwoli ci skomponować dodatki godne tej królewskiej ryby. Smaczny, odświętny posiłek na bazie dobrych norweskich surowców.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 150oC.

  • Oczyścić skórę ryby, opłukać i osuszyć ją papierem kuchennym.

  • Pokroić halibuta na porcje i włożyć je do natłuszczonej formy skórą do dołu.

  • Posmarować olejem i posypać grubo pokrojonym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

  • Upiec halibuta na środkowej półce piekarnika, tak żeby nie był surowy, przez ok.20 minut. Jeśli używa się termometru, temperatura mięsa powinna wynosić 45oC.

Risotto z kaszy jęczmiennej

  • Ugotować kaszę w bulionie z kurczaka przez ok. 15 minut.

  • Dodać do kaszy masło i parmezan, doprawić solą i pieprzem, zmieszać z posiekaną pietruszką tuż przed podaniem na stół.

Sos maślano-jabłkowy

  • Ugotować posiekaną szalotkę i czosnek w soku jabłkowym aż cebula zmięknie.

  • Dolać śmietanę i gotować sos, aż zgęstnieje.

  • Zdjąć rondel z ognia i roztrzepać w nim zimne masło podzielone na małe porcje.

  • Doprawić sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podgrzewać ostrożnie sos.

  • Tuż przed podaniem zmieszać z kostkami jabłka.

Purée z marchewki

  • Pokroić marchew na cienkie plasterki i ugotować je do miękkości w nieosolonej wodzie.

  • Wylać wodę i zmiksować marchewki.

  • Dodać masło i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Podawać halibuta z risottem z kaszy jęczmiennej, sosem maślano-jabłkowym i purée z marchewki.