Przejdź do treści głównej
Przepisy

Jednogarnkowa potrawa z łososiem, małżami i chorizo

Pożywna i smaczna potrawka z łososiem i małżami. Cienkie plasterki chorizo nadają jej niepowtarzalny smak. Wspaniały posiłek, którym zaimponujesz przyjaciołom.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić łososia w dużą kostkę.

  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.

  •  Ugotować fasolę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Chorizo pokroić w cienkie plasterki, posiekać cebulę i czosnek.

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać chorizo, cebulę, czosnek i podsmażyć, aż cebula zmięknie.

  • Dodać białego wina i  gotować wywar, do momentu dodania bulionu rybnego, pomidorów z puszki, cukru i  ugotowanej fasolki.

  • Zagotować  i dodać małże.

  • Kiedy muszle otworzą się, dodać  kostki łososia.

  • Zdjąć  rondel z ognia, doprawić potrawę solą i pieprzem.

Potrawę podawać posypaną pietruszką, z chlebem.