Składniki
Przygotowanie
Pokroić zębacza w dużą kostkę.
Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte lub zamykają się, jeśli w nie pukasz.
Wyrzucić nieszczelne.
Włożyć małże do rondla, dodać cebulę i uparować do chwili, kiedy muszle się otworzą.
Odcedzić wywar i odstawić go na bok.
Wyjąć zawartość ze skorup małży.
Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić w małą kostkę.
Posiekać cebulę, czosnek i chili, pokroić w kostkę marchewkę, pora i fenkuł.
Podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, marchew, pora i fenkuł, aż cebula zmięknie.
Dodać kostki pomidora, chili i białe wino, zagotować i przez chwilę pogotować.
Wlać wywar z małży i bulion rybny, gotować przez kilka minut.
Włożyć do garnka kawałki zębacza, zagotować i potrzymać na małym ogniu, aż ryba się ugotuje, przez ok. 5 minut.
Dodać sercówki i świeże zioła tuż przed podaniem na stół.
Podawać z chlebem.
Wskazówka: W tym przepisie, zamiast małży, możesz użyć sercówek.