Przejdź do treści głównej
Przepisy

Kociołek rybny z zębaczem i małżami

Kociołek rybny z zębaczem i małżami  to potrawa na bazie wartościowych surowców. Zaimponuj rodzinie i przyjaciołom tym fantastycznym daniem.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić  zębacza w dużą kostkę.

  • Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte lub zamykają się, jeśli w nie pukasz.

  • Wyrzucić nieszczelne.

  • Włożyć małże do rondla,  dodać cebulę i uparować do chwili, kiedy muszle się otworzą.

  • Odcedzić wywar i odstawić go na bok.

  • Wyjąć zawartość ze skorup małży.

  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić w małą kostkę.

  • Posiekać cebulę, czosnek i chili, pokroić w kostkę marchewkę, pora i fenkuł.

  • Podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, marchew, pora i fenkuł, aż cebula zmięknie.

  • Dodać kostki pomidora, chili i białe wino, zagotować i przez chwilę pogotować.

  • Wlać wywar z małży i bulion rybny, gotować przez kilka minut.

  • Włożyć  do garnka kawałki zębacza, zagotować i potrzymać na małym ogniu, aż ryba się ugotuje, przez ok. 5 minut.

  • Dodać  sercówki i świeże zioła tuż przed podaniem na stół.

Podawać z chlebem.

Wskazówka: W tym przepisie, zamiast małży, możesz użyć sercówek.