Przejdź do treści głównej
Przepisy

Małże w piwie

Na podstawie podstawowego przepisu, można przygotowywać małże w różnych wariantach smakowych. W tym przepisie należy dodać piwa, które dopełni smak.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.

  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.

  • Posiekać cebulę i selera i włożyć do rondla z wodą i małżami.

  • Zakryć rondel pokrywką i pogotować na małym ogniu przez 3-4 minuty.

  • Potrząsnąć rondlem, tak by małże leżące na dnie wypłynęły na wierzch.

  • Przelać wywar do innego rondla, dodać piwo, pietruszkę, tymianek i liść laurowy.

  • Zagotować, odparowując z zupy dwutlenek węgla z piwa.

  • Dodać masło i doprawić solą i pieprzem.

Zalać małże sosem i podawać z chlebem.