Małże z białym winem

Małże z białym winem

Małże z białym winem i czosnkiem świetnie pasują, kiedy chcesz zaprosić gości. Mogą być daniem głównym lub przystawką. Prosta i szybka potrawa!

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.

  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.

  • Posiekać czosnek, cebulę, selera i podsmażyć je na maśle, aż cebula zmięknie, ale nie zarumieni się.

  • Dodać małże, zakryć rondel pokrywką i uparować je przez 3-4 minuty.

  • Potrząsnąć rondlem tak, by małże ze dna znalazły się na wierzchu

  • Gotować  na wolnym ogniu przez dalsze 3-4 minuty, aż małże się otworzą.

  • Dodać białe wino i posiekany czosnek . potrząsnąć rondlem i zagotować.

Małże podawać z chlebem.