Przejdź do treści głównej
Przepisy

Małże z curry

W tym przepisie małże nabierają dobrego smaku dzięki dodaniu trawy cytrynowej i pasty curry. Z wywaru po ugotowaniu małży, przyrządza się smaczny sos ze śmietaną, limonką i kolendrą.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.

  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.

  • Posiekać szalotkę, fenkuła i pora pokroić w cienkie plasterki, pokroić rdzeń trawy cytrynowej.

  • Jarzyny podsmażyć na maśle z pastą curry.

  • Dodać małże i białe wino, zakryć pokrywką i gotować, aż małże się otworzą.

  • Wyrzucić małże, które nie otworzyły się.

Sos

  • Przecedzić bulion, w którym gotowały się małże, zagotować go z dodatkiem śmietany.

  • Roztrzepać w nim masło i doprawić  skórką i sokiem limonki i świeżą kolendrą.

Małże podawać polane sosem.