Przejdź do treści głównej
Przepisy

Małże z sosem z białego wina

Małże są często kojarzone z latem, ale najlepsze są jesienią i zimą. Wypróbuj ten przepis, w którym małże paruje się w białym winie.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.

  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.

  • Posiekać czosnek i cebulę.

  • Zagotować wino z kremówką, dodać cebulę i czosnek.

  •  Włożyć małże, zakryć garnek pokrywką i pogotować przez 3-4 minuty.

  • Potrząsnąć rondlem tak, by małże ze dna znalazły się na wierzchu

  • Gotować przez dalsze 3-4 minuty, aż małże się otworzą.

  • Wyrzucić skorupy, które się nie otworzyły.

Sos

  • Pokroić w kostkę paprykę, pora i marchewkę.

  • Przecedzić wywar z małży do rondelka.

  • Zagotować wywar, dodać do niego paprykę, pora i marchewkę.

  • Roztrzepać w wywarze masło i doprawić sokiem z cytryny i solą.

  • Przed podaniem, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Małże podawać z chlebem, polane sosem.