Składniki
Przygotowanie
Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.
Wyrzucić nieszczelne skorupy.
Posiekać czosnek i cebulę.
Zagotować wino z kremówką, dodać cebulę i czosnek.
Włożyć małże, zakryć garnek pokrywką i pogotować przez 3-4 minuty.
Potrząsnąć rondlem tak, by małże ze dna znalazły się na wierzchu
Gotować przez dalsze 3-4 minuty, aż małże się otworzą.
Wyrzucić skorupy, które się nie otworzyły.
Sos
Pokroić w kostkę paprykę, pora i marchewkę.
Przecedzić wywar z małży do rondelka.
Zagotować wywar, dodać do niego paprykę, pora i marchewkę.
Roztrzepać w wywarze masło i doprawić sokiem z cytryny i solą.
Przed podaniem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Małże podawać z chlebem, polane sosem.