Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 250
o C.Umyć i oczyścić skorupy małży, wyrzucić te, które otwierają się, jeśli w nie się stuka.
Roztopić masło w szerokim rondlu, dodać posiekany czosnek i białe wino.
Uparować małże w rondlu, wyjąć je po ok. 5 minutach, kiedy się otworzą.
Zapiekanie
Włożyć połówki małży z zawartością do podłużnej formy
Zetrzeć ser, pokruszyć bułkę, posiekać pietruszkę i czosnek.
Rozpuścić masło, wymieszać je z serem, bułką, pietruszką, czosnkiem i białym winem.
Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połówki małży masłem z dodatkami i zapiec je w piekarniku na górnej półce do chwili, kiedy ser stopnieje. To potrwa zaledwie chwilę.
Podawać z sałatą i chlebem.