Przejdź do treści głównej
Przepisy

Małże zapiekane z sałatą

Małże na parze są delikatesem, a według tego przepisu, zapieczesz je tuż po uparowaniu. Możesz użyć swoich ulubionych ziół. To imponujące danie!

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 250oC.

  • Umyć i oczyścić skorupy małży, wyrzucić te, które otwierają się, jeśli w nie się stuka.

  • Roztopić masło w szerokim rondlu, dodać posiekany czosnek i białe wino.

  • Uparować małże w rondlu, wyjąć je po ok. 5 minutach, kiedy się otworzą.

Zapiekanie

  • Włożyć połówki małży z zawartością  do podłużnej formy

  • Zetrzeć ser, pokruszyć bułkę, posiekać pietruszkę i czosnek.

  • Rozpuścić masło, wymieszać je z serem, bułką, pietruszką, czosnkiem i białym winem.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Zalać połówki małży masłem z dodatkami i zapiec je w piekarniku na górnej półce do chwili, kiedy ser stopnieje. To potrwa zaledwie chwilę.

Podawać z sałatą i chlebem.