Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200
o C.Wyjąć mięso kraba ze skorupy, odcedzić na sicie, z ewentualnej zalewy, krewetki i małże.
Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem Cayenne.
Ciasto
Zagnieść mąkę pszenną z masłem i wodą, wyrobić ciasto.
Dodać łyżkę zimniej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt suche.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
Dobrze ponakłuwać ciasto i wstawić je na ok.30 minut do lodówki.
Zapiec ciasto na środkowej półce piekarnika przez ok.12 minut.
Rozdzielić mięso krabów, krewetki i małże na cieście i zalać śmietaną rozmieszaną z jajkami i przyprawami.
Zapiec ciasto na najniższym poziomie piekarnika, aż nadzienie stężeje przez ok. 25 minut.
Podawać tartę na ciepło z pomidorkami cherry i chlebem.