Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zupa z czarniaka ze skorupiakami

Nic tak nie rozgrzewa, jak dobra zupa rybna. W tym przepisie znajdziesz czarniaka, małże i krewetki, a sama zupa ma lekko słodko-kwaśny smak. Potrawę wzbogaci dodatek dobrego chleba.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić czarniaka, marchewkę i pora w dużą kostkę.

  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.

  • Uparować małże w odrobinie białego wina, aż się otworzą, przez ok. 3 minuty.

  • Przecedzić wywar i  odstawić go.

  • Wyjąć zawartość z prawie wszystkich muszli, ale kilka należy pozostawić, by ozdobić potrawę.

  • W rondlu roztopić masło i  dodać mąkę pszenną.

  • Dodać wywar z małży, bulion rybny, resztę białego wina i przez chwilę pogotować zupę.

  • Dodać do zupy czarniaka, marchew, pora, dynie i posiekany szczypiorek, zagotować i pozostawić na ogniu przez ok. 2 minuty, aż czerniak się ugotuje.

  • Dodać śmietanę i doprawić octem, cukrem oraz ew. solą, zupa powinna mieć  lekko słodko-kwaśny smak.

  • Zagrzać do wrzenia, dodać małże i krewetki.

  • Poczekać ok. 1 minutę aż małże i krewetki staną się ciepłe.

Podawać z chlebem.