Składniki
Przygotowanie
Pokroić czarniaka, marchewkę i pora w dużą kostkę.
Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
Uparować małże w odrobinie białego wina, aż się otworzą, przez ok. 3 minuty.
Przecedzić wywar i odstawić go.
Wyjąć zawartość z prawie wszystkich muszli, ale kilka należy pozostawić, by ozdobić potrawę.
W rondlu roztopić masło i dodać mąkę pszenną.
Dodać wywar z małży, bulion rybny, resztę białego wina i przez chwilę pogotować zupę.
Dodać do zupy czarniaka, marchew, pora, dynie i posiekany szczypiorek, zagotować i pozostawić na ogniu przez ok. 2 minuty, aż czerniak się ugotuje.
Dodać śmietanę i doprawić octem, cukrem oraz ew. solą, zupa powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak.
Zagrzać do wrzenia, dodać małże i krewetki.
Poczekać ok. 1 minutę aż małże i krewetki staną się ciepłe.
Podawać z chlebem.