Składniki
Przygotowanie
Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
Każdego przegrzebka przekroić na dwie równe części.
Pokroić cebulę ze szczypiorem na cienkie plasterki, a imbir w paski.
Rozgrzać na patelni2/3 oleju z orzeszków ziemnych.
Wrzucić przegrzebki i smażyć je na średnim ogniu przez ok. 30 sekund z każdej strony. Wyłożyć je na talerz.
Rozgrzać resztę oleju z orzeszków, wrzucić cebulę i podprażyć przez kilka sekund.
Dodać sok z cytryny i sherry, zagotować.
Rozmieszać z marynowanym imbirem, doprawić solą i pieprzem i ew. odrobiną zalewy z imbiru.
Podawać smażone przegrzebki z młodą cebulką z woka.