Składniki
Przygotowanie
Pokroić troć na kawałki, posypać ją solą i pieprzem.
Zmiksować orzeszki pekanowe z połową mąki w mikserze i przesypać mieszankę do szerokiej miseczki.
Odsypać resztę mąki do drugiej miski, a białka jajka ubij lekko w trzeciej miseczce.
Roztopić masło na patelni, aż się lekko zrumieni.
Jedną stronę kawałków troci obtoczyć w mące pszennej, a drugą, najpierw w białku, a potem w mieszance z orzechami.
Położyć na patelni kawałki troci, stroną w orzeszkach do dołu.
Obrócić rybę i smażyć, aż będzie gotowa.
Sos
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, posiekać szalotkę.
Do rondla dodać sok z pomarańczy, cytryny, szalotkę, białe wino, ocet winny, gałązki pietruszki i tymianku i ostrożnie gotować przez ok. 10 minut.
Dodać rozmaryn i dalej gotować do momentu zredukowania płynu do ok. jednej trzeciej objętości.
Przecedzić sos do czystego rondla, dodać śmietankę kremówkę i zagotować.
Zredukować ciepło i po kawałku dodać masło, sos nie może się w tym czasie zagotować.
Sałatka
Zetrzeć na grubej tarce marchewkę i pokroić sałatę na drobne paski.
Posiekać szczypiorek i zmieszać go z marchewką i sałatą.
Troć podawać z sosem i sałatką. Można przybrać danie szczypiorkiem i całymi orzechami.