Troć pieczona z kremem z selera i jabłkiem

Troć pieczona z kremem z selera i jabłkiem

Troć to ryba, która doskonale nadaje się do szybkiej obróbki cieplnej, tak jak w tym przepisie. Dodając sezonowe warzywa otrzymasz doskonała przystawkę lub danie główne.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Krem z selera

Sałatka

Sposób

  • Nagrzać piekarnik do 80oC

  • Pokroić troć na kawałki

  • Posmarować blachę do pieczenia oliwą i posypać ją solą.

  • Obetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i użyć go później do sałatki.

  • Upiec troć w piekarniku, aż temperatura mięsa osiągnie 42 stopnie, przez ok. 10 minut.

Krem z selera

  • Oczyścić korzeń selera i pokroić go na kawałki

  • Ugotować kawałki selera w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, przez ok. 10 minut.

  • Odlać wodę i zmiksować seler ze śmietaną i masłem.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pokroić seler naciowy na kawałki i pogotować je przez minutę. Następnie wystudzić.

  • Obrać jabłko, wyjąć pestki i pokroić je na małe kostki.

  • Zmieszać selera z jabłkiem i doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

Podawać troć z kremem z selera i  sałatką.

Wskazówka: Można użyć łyżki do wykrawania i wykroić z jabłka ładne kulki.