Troć pieczona w orzeszkach pekanowych z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Troć pieczona w orzeszkach pekanowych z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Troć skorupce ze słodkich orzechów pekanowych, podana ze świeżym sosem z pomarańczy i rozmarynu. To przepis łączący wiele smaków i będziesz rozkoszował się ich kombinacją.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos

Sałatka

Sposób

  • Pokroić troć na kawałki, posypać ją solą i pieprzem.

  • Zmiksować orzeszki pekanowe z połową mąki w mikserze i przesypać mieszankę do szerokiej miseczki.

  • Odsypać resztę mąki do drugiej miski, a białka jajka ubij lekko w trzeciej miseczce.

  • Roztopić masło na patelni, aż się lekko zrumieni.

  • Jedną stronę kawałków troci obtoczyć w mące pszennej, a drugą, najpierw w białku, a potem w mieszance z orzechami.

  • Położyć na patelni kawałki troci, stroną w orzeszkach do dołu.

  • Obrócić rybę i smażyć, aż będzie gotowa.

Sos

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, posiekać szalotkę.

  • Do rondla dodać sok z pomarańczy, cytryny, szalotkę, białe wino, ocet winny, gałązki pietruszki i tymianku i ostrożnie gotować przez ok. 10 minut.

  • Dodać rozmaryn i dalej gotować do momentu zredukowania płynu do ok. jednej trzeciej objętości.

  • Przecedzić sos do czystego rondla, dodać śmietankę kremówkę i zagotować.

  • Zredukować ciepło i po kawałku dodać masło, sos nie może się w tym czasie zagotować.

Sałatka

  • Zetrzeć na grubej tarce marchewkę i pokroić sałatę na drobne paski.

  • Posiekać szczypiorek i zmieszać go z marchewką i sałatą.

Troć podawać z  sosem i sałatką. Można przybrać danie  szczypiorkiem i całymi orzechami.