Składniki
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 80
o CPokroić troć na kawałki
Posmarować blachę do pieczenia oliwą i posypać ją solą.
Obetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i użyć go później do sałatki.
Upiec troć w piekarniku, aż temperatura mięsa osiągnie 42 stopnie, przez ok. 10 minut.
Krem z selera
Oczyścić korzeń selera i pokroić go na kawałki
Ugotować kawałki selera w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, przez ok. 10 minut.
Odlać wodę i zmiksować seler ze śmietaną i masłem.
Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka
Pokroić seler naciowy na kawałki i pogotować je przez minutę. Następnie wystudzić.
Obrać jabłko, wyjąć pestki i pokroić je na małe kostki.
Zmieszać selera z jabłkiem i doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
Podawać troć z kremem z selera i sałatką.
Wskazówka: Można użyć łyżki do wykrawania i wykroić z jabłka ładne kulki.