Składniki
Przygotowanie
Łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na 4 steki po ok. 200 g każdy.
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w całości w piekarniku w temperaturze 180°C, do momentu aż skórka zacznie schodzić. Następnie wystudzamy, obieramy ze skóry i kroimy drobną kostkę.
Paprykę, posiekaną cebulę i kapary mieszamy z sokiem z cytryny, octem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi obieramy i hartujemy we wrzątku, a następnie w wodzie z lodem. Przesmażamy je na maśle z boczniakami, solimy. Wykładamy na talerz i całość obsypujemy kawałkami sera feta.
Łososia smażymy na patelni aż nabierze rumianego koloru, po czym nacieramy go pesto bazyliowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 8 minut.
Łososia układamy na szparagach i nakrywamy salsą z pieczonej papryki