Składniki
Przygotowanie
Pokroić łososia.
Zagotować wodę z solą, octem i dodać łososia.
Zagotować, zdjąć garnek z ognia i pozostawić rybę w wywarze, aż się ugotuje, ok.5 minut.
Zagotować małże do otwarcia skorupek, odcedzić wywar przez sito. Dodać wywar do zupy.
Zupa
Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę i czosnek, aż cebula zmięknie.
Dodać bulion rybny i wywar z małży, białe wino i listek laurowy. Gotować 5 minut.
Dodać śmietanę i zagotować, aż trochę zgęstnieje.
Podzielić masło na kawałki i dodawać, mieszając.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Przecedzić zupę przez sito i zmiksować ją blenderem.
Jarzyny
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować je tak, by były nieco twardawe.
Pokroić drobno kapustę, zetrzeć marchew na paski i gotować przez 2 minuty w wodzie.
Rozłożyć rybę, małże, krewetki i jarzyny do podgrzanych miseczek, zalać zupą i od razu podawać z chlebem.