Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zupa rybna ze skorupiakami

Smaczna zupa z dodatkiem skorupiaków i ryb. Może stanowić odświętne danie, być posiłkiem dla rodziny lub możesz podjąć nią przyjaciół.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić łososia.

  • Zagotować wodę z solą, octem i  dodać łososia.

  • Zagotować, zdjąć garnek z ognia i pozostawić rybę w wywarze, aż się ugotuje, ok.5 minut.

  • Zagotować małże do otwarcia skorupek, odcedzić wywar przez sito. Dodać wywar do zupy.

Zupa

  •  Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę i czosnek, aż cebula zmięknie.

  • Dodać bulion rybny i wywar z małży, białe wino i listek laurowy. Gotować 5 minut.

  • Dodać śmietanę i zagotować, aż trochę zgęstnieje.

  • Podzielić masło na kawałki i dodawać, mieszając.

  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny

  • Przecedzić zupę przez sito i zmiksować ją blenderem.

Jarzyny

  • Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować je tak, by były nieco twardawe.

  • Pokroić drobno kapustę, zetrzeć marchew na paski i gotować przez 2 minuty w wodzie.

Rozłożyć rybę, małże, krewetki i jarzyny do podgrzanych miseczek, zalać zupą i od razu podawać z chlebem.