Składniki
Przygotowanie
Filet ze Skrei’a kroimy na 4 części. Rybę posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 min.
Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy Skrei’a na papierowym ręczniku.
W szerokim rondlu podgrzewamy mleko z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koprem włoskim, gałązkami tymianku oraz nasionami kolendry.
Uważamy, aby mleko nie zagotowało się. Następnie delikatnie, łyżką cedzakową, umieszczamy w garnku z mlekiem filety ze Skrei’a i trzymamy je na wolnym ogniu ok. 5-6 minut (do momentu ścięcia się ryby).
Gotową rybę delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy.
Duszona kapusta
Kapustę i koper włoski szatkujemy.
Na patelni smażymy posiekaną cebulę, podlewamy winem lub octem, odparowujemy.
Następnie dodajemy kapustę i koper włoski.
Dodajemy śmietanę i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chrupiący bekon
Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupkie.
Skrei’a serwujemy na plasterku bekonu lub rozkruszamy go i posypujemy rybę chrupiącymi kawałkami.