Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Filet ze Skrei’a pokroić na 4 równe części, pozbyć się ości.
Każdy kawałek posmarować pesto i ułożyć na nim po 2 listki bazylii.
Filety złożyć na pół i każdy owinąć 2 plasterkami szynki, tak aby uzyskać ruloniki, które obsmażamy na gorącym maśle do momentu aż zbrązowieją – ok. 1-2 min.
Następnie przełożyć rybę do nagrzanego piekarnika, nastawionego na funkcję grill i piec jeszcze przez ok. 5-7 minut.
Puree z pietruszki
Obrany i umyty korzeń pietruszki gotujemy do miękkości w 0,5 litra mleka.
Następnie pietruszkę miksujemy wraz z miodem, solą i białym pieprzem do smaku.
Powoli dodajemy mleko, w którym gotowała się pietruszka, aż do uzyskania ulubionej konsystencji puree.
Umyte pieczarki dzielimy wzdłuż na 4 części.
Lekko brązowimy je na suchej patelni, a następnie smażymy na maśle na złoto.
Podawać z
Po upieczeniu każdy rulonik przecinamy ostrym nożem na 2 części. Serwujemy z puree, pieczarkami oraz listkami rukoli.