Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim
Propozycja na smaczną wiosenną przekonskę z marynowanego śledzia norweskiego, podanego na grzankach z własnoręcznie przygotowanym sosem tatarskim. Świerze ważywa, zioła i przyprawy nadają potrawie lekkiego i pełnego smaku.
Składniki
Przygotowanie
Marynata
Pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy oraz imbir razem utrzeć.
Sprawione śledzie osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie dokładnie oprószyć mieszanką przypraw. Pozostawić na min. dobę.
Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać z olejem. Zalać nim śledzie.
Sos i grzanki
Warzywa pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Połączyć z warzywami.
Kromki pieczywa żytniego delikatnie podsmażyć na patelni.
Osuszone z nadmiaru olej śledzie pokroić w romby.
Ułożyć na grzance i podawać z sosem tatarskim.