Przejdź do treści głównej
Przepisy

Śledź norweski z bukietem wiosennych warzyw

Propozycja na śledzia w wiosennym wydaniu. Bukiet młodych warzyw sprawi, że danie będzie zdrowe i pełne witamin, których tak bardzo brakuje nam po zimowych miesiącach.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. 

  • Posmarować musztardą, miodem, posypać świeżym koperkiem i odstawić na kilka godzin.

  • Marchewkę pokroić, przesmażyć na patelni dodając kilka łyżek wody, łyżkę cukru i szczyptę soli.

  • Dodać następnie pokrojonego ogórka, pomidorki kolorowe, kiełki rzodkiewki i chwilę smażyć.

  • Połączyć z liśćmi boćwiny.

  • Śledzia podawać z warzywami z patelni.