Przejdź do treści głównej
Przepisy

Śledź z koprem włoskim

Gdy mamy ochotę na sałatkę śledziową własnej roboty, wypróbujmy ten wspaniały przepis. Można podać z chlebem lub sałatką z kopru włoskiego, jabłka i ogórka.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Spróbować filetów śledziowych i jeśli są zbyt słone, włożyć do wody.

  • Pokroić śledzia na kawałki, a koper włoski na paseczki.

  • W garnku zagotować wodę z cukrem, liściem laurowym i anyżkiem. Gotować 2 minuty na małym ogniu.

  • Dodać koper włoski i ocet, ostudzić.

  • Śledzia przełożyć do słoika, zalać zalewą, słoik zamknąć.

  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

sałatka

  • Pokroić koper włoski, jabłko i ogórka na cienkie paseczki.

  • Połączyć składniki na sałatkę, posypać koperkiem.

Śledzia podawać z sałatką lub z chlebem.

Można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.