Śledzie norweskie w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami
Młode ziemniaczki to doskonałe uzupełnienie dla śledzia norweskiego. Łagodny, lekko słodkawy smak idealnie współgra z mocniejszym aromatem ryby. Danie uzupełniamy o własnoręcznie przygotowany sos koperkowy.
Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŁatwy
Składniki
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć.
Przełożyć śledzie łodygami kopru, plastrami cytryny i odstawić na kilka godzin.
Miód ubijać razem z musztardą, octem. Dodawać powoli olej.
Na koniec dodać do sosu zmiksowany koperek.
Ziemniaki ugotować w mundurkach z liśćmi laurowymi, obsmażyć na maśle na złoty kolor.
Śledzie podawać z sosem koperkowym, ziemniakami smażonymi i świeżo mielonym czarnym pieprzem.