Przejdź do treści głównej
Przepisy

Ruloniki ze śledzia norweskiego z musem jajecznym

Ruloniki ze śledzia często goszczą na polskich stołach. Nasza propozycja na tą potrawę to połączenie smacznego farszu jajecznego z marynowanym śledziem.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościTrudny
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

Marynata

  • Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć  i odstawić.

  • Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.

  • Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę.

  • Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.

  • Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem 
i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Farsz

  • Jajka ugotować na twardo. Rozdrobnić widelcem, połączyć z serkiem, chrzanem i przyprawami. Na koniec dodać natkę pietruszki.

  • Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć. 

  • Filety ze śledzia ułożyć na macie do sushi, posmarować pastą serowo-jajeczną.

  • Na paście ułożyć liście sałaty masłowej, plastry sera Gouda i paski z pomidora.

  • Całość zwinąć w rulonik jak sushi maki. 

  • Pokroić na szerokość 2 cm.

Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem chrzanu.