Składniki
Przygotowanie
Marynata
Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć i odstawić.
Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.
Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę.
Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.
Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Farsz
Jajka ugotować na twardo. Rozdrobnić widelcem, połączyć z serkiem, chrzanem i przyprawami. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć.
Filety ze śledzia ułożyć na macie do sushi, posmarować pastą serowo-jajeczną.
Na paście ułożyć liście sałaty masłowej, plastry sera Gouda i paski z pomidora.
Całość zwinąć w rulonik jak sushi maki.
Pokroić na szerokość 2 cm.
Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem chrzanu.