Składniki
Przygotowanie
Marynata
Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć i odstawić.
Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.
Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę.
Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.
Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Babeczki
Z mąki, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Odstawić na chwilę, aby odpoczęło.
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio smarując je masłem. Piec w 180°C przez ok. 15 min.
Białe części pora pokroić w plastry i przesmażyć na maśle.
Jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem i doprawić.
Połączyć z przesmażonymi porami.
Masę wylać na podpieczone ciasto i zapiec.
Śledzia podawać w towarzystwie babeczek z porami.