Dorsz
Norwegia nie stałaby się krajem, którym jest obecnie, gdyby nie jedna ryba — dorsz. To od niego wszystko się zaczęło. Znany z naturalnego smaku norweski dorsz to uniwersalny, zdrowy i solidny wybór dla całej rodziny. Poławia się go w zrównoważony sposób w zimnych i czystych wodach Norwegii.
Dorsz może być źródłem najzdrowszego i najchudszego białka na świecie. Zawiera sporo białka, witamin A, D i B12, a także selenu, przeciwutleniaczy oraz kwasów omega-3. Jedna porcja obiadowa dorsza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Dorsz przybrzeżny — fiordy i wybrzeża. Dorsz arktyczno-norweski żeruje w Morzu Barentsa, a tarło odbywa w obszarze od Finnmark po Stad (najważniejszym miejscem w tym okresie jest wybrzeże Lofotów). Dorsza hodowlanego hoduje się w gospodarstwach położonych wzdłuż wybrzeża Norwegii.
Sezon na norweskiego dorsza trwa cały rok.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Dorsz, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.