Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Śledź

Norweski śledź to zdrowa i przepyszna ryba o bogatym smaku. Świetnie sprawdza się jako przekąska lub tradycyjna potrawa. Śledź jest poławiany w zimnych i czystych norweskich wodach w okresie, kiedy jego jakość jest najwyższa.

Informacje żywieniowe

Śledź jest bogaty w witaminę D, białko, kwasy omega-3 i selen.

Zasięg połowu
Śledź norweski — północno-wschodnia część Oceanu Atlantyckiego
 
Śledź z Morza Północnego — Morze Północne, cieśniny Skagerrak i Kattegat.
Sezon

Sezon na śledzia norweskiego trwa od stycznia do marca oraz od września do listopada. Sezon na śledzia z Morza Północnego trwa od maja do czerwca oraz od sierpnia do września.

Napływ śledzi do naszych fiordów był ważnym wydarzeniem w życiu społeczności zamieszkujących norweskie wybrzeże. Ludzie gromadzili się w dokach w oczekiwaniu na śledzia. Kiedy kutry wracały z połowów, rozlegały się głośne okrzyki: „przypłynęły śledzie!”. Następnie tą srebrną rybą napełniano wiadra, beczki i kosze.
 
Łowienie śledzia nie jest szczególnie skomplikowane, choć niekoniecznie łatwe. Rybacy wypływają łodziami na otwarte morze, lokalizują ławice śledzi, zarzucają duże sieci, a następnie wyciągają zdobycze.
Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść więcej śledzi. Twoje zdrowie, kubki smakowe oraz cała planeta będą Ci za to wdzięczne. Śledź jest smaczny, pożywny, ma przyjemną teksturę, a do tego można go grillować, gotować i smażyć. Nadaje się również do konserwowania poprzez marynowanie, solenie i wędzenie.
 
Obecnie śledzia atlantyckiego kojarzy się głównie z tradycyjną kuchnią Europy Północnej, ale ta przepyszna lśniąca ryba trafia do dań, kanapek i sałatek na całym świecie.