Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150
o C.Posolić rybę grubą solą i zostawić na 5 minut.
Spłukać sol zimną wodą, osuszyć filety papierowym ręcznikiem.
Włożyć pomidorki cherry do natłuszczonej, żaroodpornej formy, dodać starty czosnek, trochę soli i cukru i piec w piekarniku przez około 15 minut.
Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni.
Pokroić filety na porcje i położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia, blasze. Piec w piekarniku przez 8-12 minut.
Purée z ziemniaków migdałowych
Obrać i ugotować ziemniaki migdałowe w wodzie bez soli.
Odlać wodę i odparować ziemniaki.
Zmiksować ziemniaki z dodatkiem masła i dobrze wymieszać.
Dodać mleko do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.
Masło klarowane z sosem sojowym
Rozgrzać masło w rondelku i zdjąć łyżką pianę. Kiedy masło zacznie brązowieć, przecedza się je do innego rondla, pozostawiając brązowy osad.
Dodać szalotkę, sos sojowy, skórkę z cytryny.
Delikatne brokuły
Podzielić brokuły na różyczki i podgotować w wodzie.
Odlać wodę i podsmażyć brokuły na oliwie z dodatkiem soku z cytryny.
Doprawić solą.
Podawać halibuta z orzeszkami pinii, pomidorkami cherry, purée z ziemniaków migdałowych i klarowanym masłem.