Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowane przegrzebki z ogonkami krewetek z sałatką na ciepło

Grillowanie  przegrzebków z ogonkami krewetek zajmuje tylko kilka minut. W tym przepisie dodatkiem są wspaniałe sezonowe jarzyny, to danie na cześć lata!

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.

  • Posmarować przegrzebki i krewetki olejem i grillować je przez ok.30 sekund z każdej strony.

  • Posypać solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pokroić kalafior, marchewkę i brokuł na małe kawałki.

  • Ugotować  warzywa przez ok. 1-2 minuty, by nadal były twardawe.

  • Oczyścić sałatę, porwać ją na kawałki, pomieszać z posiekaną trybulą, kalafiorem, marchewką i brokułem.

Dressing

  • Zagotować wodę, przez 3 minuty gotować jajko, a potem przełożyć je do miseczki.

  • Dodać musztardę, starty czosnek i ocet z białego wina.

  • Energicznie roztrzepać i dodać stopniowo olej, aż dressing nabierze konsystencji majonezu.

  • Doprawić solą i pieprzem, dodać i wymieszać posiekany szczypiorek.

  • Pozostawić dressing w lodówce przez kilka godzin, by przeszedł smakiem.

Podawać przegrzebki i krewetki z sałatą i dressingiem.