Składniki
Przygotowanie
Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
Posmarować przegrzebki i krewetki olejem i grillować je przez ok.30 sekund z każdej strony.
Posypać solą i pieprzem.
Sałatka
Pokroić kalafior, marchewkę i brokuł na małe kawałki.
Ugotować warzywa przez ok. 1-2 minuty, by nadal były twardawe.
Oczyścić sałatę, porwać ją na kawałki, pomieszać z posiekaną trybulą, kalafiorem, marchewką i brokułem.
Dressing
Zagotować wodę, przez 3 minuty gotować jajko, a potem przełożyć je do miseczki.
Dodać musztardę, starty czosnek i ocet z białego wina.
Energicznie roztrzepać i dodać stopniowo olej, aż dressing nabierze konsystencji majonezu.
Doprawić solą i pieprzem, dodać i wymieszać posiekany szczypiorek.
Pozostawić dressing w lodówce przez kilka godzin, by przeszedł smakiem.
Podawać przegrzebki i krewetki z sałatą i dressingiem.