Składniki
Przygotowanie
Zalać kaszę wodą i pozostawić ją na noc.
Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
Osuszyć dobrze przegrzebki i usmażyć je na maśle przez ok. 30 sekund z każdej strony.
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Ugotować kaszę w wodzie, w której się moczyła przez ok. 30 minut i odlać nadmiar wody.
Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w paski.
Pokroić cebulę na cienkie piórka i posiekać szczypiorek.
Zeszklić cebulę na maśle.
Dodać do niej ugotowaną kaszę i podgotować na małym ogniu przez kilka minut.
Dorzucić pomidory i szczypior. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać przegrzebki na posłaniu z kaszy jęczmiennej.