Przejdź do treści głównej
Przepisy

Przegrzebki z sałatką z kaszy jęczmiennej

Przegrzebki nadają się zarówno na przystawkę, jak i na niewielkie danie. W tym przepisie, podaje się je  ze smaczną sałatką z kaszy jęczmiennej z cebulą i pomidorami.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Zalać kaszę wodą i pozostawić ją na noc.

  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki,  żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.

  • Osuszyć dobrze przegrzebki i usmażyć je na maśle przez ok. 30 sekund z każdej strony.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

  • Ugotować kaszę w wodzie, w której się moczyła przez ok. 30 minut i odlać nadmiar wody.

  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w paski.

  • Pokroić cebulę na cienkie piórka i posiekać szczypiorek.

  • Zeszklić cebulę na maśle.

  • Dodać do niej ugotowaną kaszę i podgotować  na małym ogniu przez kilka minut.

  • Dorzucić pomidory i szczypior. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 Podawać przegrzebki na posłaniu z kaszy jęczmiennej.