Przejdź do treści głównej
Przepisy

Troć pieczona z jarzynami z czosnkiem

W tym przepisie na troć, wszystko pieczemy w piekarniku i jarzyny przechodzą dobrym smakiem czosnku. Potrawa świetnie rozgrzewa w czasie jesiennych chłodów.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena2/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.

  • Pokroić troć na porcje, posypać ją solą i pieprzem.

  • Pokroić dynię, marchew i paprykę na kawałki wielkości 1 cm.

  • Podzielić kalafior na różyczki, pokroić grubo cebulę i  pociąć suszone pomidory na paski.

  • Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć jarzyny i suszone pomidory, aż wszystko nieco się zarumieni.

  • Doprawić jarzyny solą, pieprzem i przełożyć je do żaroodpornej formy razem z czosnkiem i oliwkami.

  • Położyć kawałki ryby na jarzynach i piec w piekarniku na dolnej kratce przez ok. 20 minut.

  • Posiekać natkę pietruszki, zmieszać ją z octem balsamicznym i polać tą mieszanką jarzyny, kiedy się upieką.

Podawać troć razem z jarzynami.