Grillowany łosoś norweski i tosty z salsą z pomidorów i serem typu oscypek

Grillowany łosoś norweski i tosty z salsą z pomidorów i serem typu oscypek

Mało znane ołączenie smaku grillowanego łososia norweskiego i serka typu oscypek. Smacznego!

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Filet z łososia płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na 4 porcje.

  • Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.

  • Pomidory obieramy ze skórki, przekrawamy i pozbawiamy wodnistego miąższu.

  • Następnie kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.

  • Całość doprawiamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  • Łososia układamy na grillu skórą do dołu. Pieczemy ok. 4 minut i delikatnie przekładamy łopatką na drugą stronę na 1-2 minuty.

  • Równocześnie grillujemy pieczywo tostowe i plasterki sera.

  • Na zgrillowanych kromkach chleba układamy salsę.

  • Całość przykrywamy zgrillowanym serem.

Serwujemy z upieczonym łososiem norweskim.