Grillowany łosoś norweski na sposób azjatycki

Grillowany łosoś norweski na sposób azjatycki

Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z sosem rybnym, drobno startym imbirem, posiekanymi papryczkami chili oraz z sokiem z limonki.

  • Łososia norweskiego płuczemy, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 porcje. Następnie wkładamy go do marynaty.

  • Po godzinie wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.

  • Łososia grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony.  Przed podaniem – panierujemy lub posypujemy białym sezamem.

  • Pora myjemy, usuwamy zielone części, przecinamy na pół. Skrapiamy olejem ryżowym i pozostałą marynatą. Grillujemy.