Składniki
Przygotowanie
Filet z łososia norweskiego płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 4 porcje.
Kukurydzę obieramy i gotujemy w mleku zmieszanym z wodą w proporcjach pół na pół. Przestudzoną kukurydzę smarujemy masłem i pieczemy na grillu na tacce aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie – będzie wtedy bardziej przypieczona.
Przygotowujemy sos guacamole. Miąższ dojrzałego awokado rozgniatamy w miseczce widelcem i dokładnie mieszamy z posiekaną kolendrą, cebulą, papryczką chili i sokiem z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony.
Serwujemy je z sosem guacamole i kukurydzą. Można też podać z grillowanymi kromkami pieczywa pociętego w słupki.