Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś z czerwonym pieprzem

Łosoś przyrządzony na grillu ze świeżymi sezonowymi warzywami to w lecie dobry pomysł. W tym przepisie proponujemy posypać łososia czerwonym pieprzem, co doda smaku i aromatu.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Łososia pokroić na porcje.

  • Uprażyć czerwony pieprz na patelni bez tłuszczu, pieprzem posypać łososia; posolić.

  • Skórę ryby posmarować olejem. Łososia położyć na grillu skórą do dołu i smażyć około 8 minut.

  • Ziemniaki porządnie wyczyścić i ugotować na półtwardo.

  • Zostawić bez przykrycia, aż odparują do sucha; przekroić na połówki.

  • Ziemniaki grillować, aż będą miękkie.

  • Bekon przyrumienić na patelni, fasolkę szparagową ugotować.

  • Wymieszać ziemniaki z bekonem, fasolką, olejem i octem jabłkowym.

  • Doprawić solą i pieprzem; tuż przed podaniem wmieszać natkę pietruszki i koperek.

Grillowanego łososia podawać z ziemniakami i fasolką.