Łosoś panierowany w sezamie z porem w śmietanie

Łosoś panierowany w sezamie z porem w śmietanie

Kiedy chcemy zapanierować rybę, użyjmy ziaren sezamu. Wydobędą z łososia doskonały smak, który dodatkowo wzbogaci por ze śmietaną

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Leek

Podawać z

Sposób

  • Łososia pokroić na porcje, osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Przygotować trzy miseczki. W jednej połączyć mąkę, sól i pieprz; w drugiej roztrzepać jajko; w trzeciej połączyć bułkę tartą z sezamem.

  • Obtoczyć łososia kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.

  • Panierowaną rybę pozostawić na kilka minut na suchej powierzchni, aby panierka dobrze przyległa.

  • Smażyć na oleju na średnim ogniu, około 2 minut z każdej strony.

Por

  • Pora dobrze umyć i zostawić na sitku do odsączenia.

  • Pokroić na cienkie krążki; smażyć na maśle przez 2 minuty. Nie dopuścić, by zrobił się brązowy.

  • Dodać śmietankę, smażyć jeszcze 2-3 minuty.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Łososia podawać z porem w śmietanie i ugotowanymi ziemniakami.