Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś z ziemniakami, koprem i szafranem

Szukasz inspiracji na nowe, ciekawe danie?  Wypróbuj ten wspaniały przepis na łososia z ziemniakami z koprem i szafranem.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Pokrój łososia na cztery części.  

  • Posmaruj rybę oliwą z oliwek i posyp koperkiem oraz ziarnami gorczycy.  

  • Grilluj z każdej strony przez około 2 minuty.  

  • Podsmaż szybko ziemniaki i czosnek na oleju, nie dopuszczając jednak do ich zbrązowienia.  Dodaj wino i szafran.  Zagotuj.  

  • Dodaj wodę, kostkę rosołową oraz tymianek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut, aż ziemniaki wchłoną cały plyn.  Mieszaj często. W razie potrzeby, dodaj odrobinę wody.

  • Pod koniec gotowania, dodaj po dwie łyżki stołowe soku z pomarańczy i z cytryny, nieco drobno posiekanej papryczki chilli i cienkie plasterki szalotki.  

  • Przypraw solą i pieprzem.