Przejdź do treści głównej
Przepisy

Krem z kalafiora z norweskim łososiem, brukselką i tymiankiem

Propozycja na lekką wiosenną zupę, która dzięki ziołowym aromatom i bogatym warzywnym smakom z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy w mleku z dodatkiem soli oraz cukru.

  • Ugotowanego miksujemy na puree. Do puree kalafiorowego dodajemy bulion i ser mascarpone. Dokładnie mieszamy.

  • Brukselkę dzielimy na listki i smażymy na złoty kolor na oliwie.

  • Filet z łososia norweskiego kroimy w cienkie plastry.

  • Usmażoną brukselkę wykładamy na gorący krem z kalafiora, a pomiędzy kładziemy cienkie plastry surowego łososia (ryba zetnie się pod wpływem temperatury).

Zupę przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy listkami świeżego tymianku.