Składniki
Przygotowanie
Filet z łososia na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Następnie ostrym nożem kroimy go na cienkie płatki.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 3 minuty.
Kalafiora kroimy na różyczki, wyrzucamy zbyt twarde części łodyg.
Dodajemy do cebuli, zalewamy mlekiem i taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła zawartość garnka.
Doprawiamy solą i gotujemy około 25-30 minut, do całkowitej miękkości kalafiora.
W czasie gotowania zupy wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier i na wolnym ogniu redukujemy o połowę.
Gorący krem miksujemy blenderem, dodając kawałki topionego sera i pomarańczowy sos. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej przegotowanej wody.
Ustawiamy garnek na ogniu, dorzucamy kawałki łososia i pozwalamy jej się zagotować.
Serwujemy polane kroplą dobrej oliwy, świeżo mielonym pieprzem i posypane startym na drobnych oczkach sparzonym brokułem.