Przejdź do treści głównej
Przepisy

Makaron z łososiem norweskim

Makaron i łosoś norweski doskonale do siebie pasują, a sos serowy dodaje smaku tej pysznej potrawie. Najlepiej przybrać świeżymi ziołami. To proste danie na co dzień.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Łososia norweskiego pokroić w kostkę o wielkości 2 cm, posypać odrobiną soli.

  • Do szerokiego garnka lub rondla o niskich brzegach wlać śmietankę; dobrze podgrzać. Dodać tarty parmezan i dobrze wymieszać.

  • Dodać łososia norweskiego. Kawałki szybko obracać, aby były całkowicie pokryte sosem.

  • Przykryć, odstawić z ognia. Po dwóch minutach łosoś norweski jest gotowy.

  • Makaron ugotować według czasu podanego na opakowaniu; odcedzić i przełożyć do miski. Na makaron delikatnie wyłożyć sos z łososiem.

  • Przybrać świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, szczypiorek czy natka pietruszki.

  • Podawać z sałatką lub gotowanymi warzywami.

Wskazówka: Zamiast parmezanu można dodać kilka łyżeczek pesto. By stworzyć bardziej wyrafinowane danie, parmezan można zastąpić nieco mniejszą ilością niebieskiego sera lub – w wersji łagodniejszej – sera Norvegia lub Jarlsberg.