Składniki
Przygotowanie
Łososia norweskiego pokroić w kostkę o wielkości 2 cm, posypać odrobiną soli.
Do szerokiego garnka lub rondla o niskich brzegach wlać śmietankę; dobrze podgrzać. Dodać tarty parmezan i dobrze wymieszać.
Dodać łososia norweskiego. Kawałki szybko obracać, aby były całkowicie pokryte sosem.
Przykryć, odstawić z ognia. Po dwóch minutach łosoś norweski jest gotowy.
Makaron ugotować według czasu podanego na opakowaniu; odcedzić i przełożyć do miski. Na makaron delikatnie wyłożyć sos z łososiem.
Przybrać świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, szczypiorek czy natka pietruszki.
Podawać z sałatką lub gotowanymi warzywami.
Wskazówka: Zamiast parmezanu można dodać kilka łyżeczek pesto. By stworzyć bardziej wyrafinowane danie, parmezan można zastąpić nieco mniejszą ilością niebieskiego sera lub – w wersji łagodniejszej – sera Norvegia lub Jarlsberg.